Stöd arbetet Vårt arbete Om lepra Om oss Kontakt Start

Dalijanborna vågar vara hoppfulla

Rent vatten på nära håll och livsviktig viktig träning. Möt byborna i Dalijan som nu vågar se hoppfullt på framtiden.

Vad vet du om Nigeria? Media rapporterar om attentat av terrorister och kidnappningar. Och visst är Nigeria fullt av våld och konflikter. Men det finns en annan bild, en hoppfullare. Det såg jag under mitt besök i byn Dalijan. Efter en timmes bilfärd från staden Birnin Kebbi i nordvästra hörnet av Nigeria är vi framme i leprabyn Dalijan, en av de byar där vi har projekt tillsammans med Lepramissionen Nigeria.

De flesta lever av vad jorden ger

Tjugotalet män, tre kvinnor och en barnaskara som växer för varje minut har samlats för att möta oss, i skuggan under ett stort träd vid byns klinik. Vår guide berättat att löven på träden förr ansågs bota malaria. Vi får vänta några minuter innan alla är på plats då många vuxna fortfarande är på bönemöte. Så börjar de vuxna berätta om vad projektet betyder. De berättar om livsviktig träning i många områden som hjälper dem i deras vardag; de flesta är bönder.

– Vi har till exempel lärt oss hur vi förvarar skörden så inte insekter kommer åt den, förklarar en man. Vi har också lärt oss om hiv och fått testa oss.

Många barn i byn såg yngre ut än vad de är pga undernäring. De flesta sprang fram och tävlade om att bli fotograferade, men den här pojken stod försynt i skuggan.

Leprasjuka med i gemenskapen

Tre övergripande mål finns för leprabyarna i Nigeria. Det första målet är att de leprasjuka behandlas med värdighet. Genom att till exempel bemöta fördomar om lepra och ha seminarium för journalister m.fl. förändras attityder. Fördomar florerar, som att lepra smittas via getmjölk. I Dalijan är de lepradrabbade idag en del av gemenskapen. Men det har inte alltid varit så.

– När vi såg någon med lepra förut sprang vi ifrån dem, berättar de och skakar på huvudet lite generat åt minnet.

Hjälp till självhjälp

Det andra målet handlar om hjälp till självhjälp, som träningen ovan. Det arbetet innehåller alltifrån läs- och skrivkurser för vuxna till att de får hjälp att föra sin talan inför myndigheter.

Lepramissionen har hjälpt till att starta två självhjälpsgrupper där man gemensamt sparar. En gemensam sparkassa gör att de kan få banklån som de aldrig skulle få ensamma. Enskilda kan även låna ur sparkassan för att förverkliga en affärsidé. Det tredje målet handlar om hälsa genom bättre tillgång till sjukvård, rent vatten och toaletter.

Lepramissionen har finansierat en brunn i byn. Tidigare var de flesta tvungna att gå flera kilometer för att få rent vatten.

En motpol till våldet

Mötet avslutas och vi åker iväg till den nyinstallerade vattenpumpen i byn. Glädjen över den går inte att ta miste på. Jag lämnar byn, tacksam över att Lepramissionen som är en kristen organisation, får vara en hoppets motpol till landets konflikter genom att ge hjälp till de som är i störst behov av det, inklusive familjerna i den här byn där de flesta är muslimer.

Text och foton: Elisabet Carleson

Reportage och projektbeskrivningar

Alla länder
Post- och besöksadress: Mastgatan 2D, 692 71 Kumla
E-post: info@lepramissionen.se
Tel: 019-58 37 90