Stöd arbetet Vårt arbete Om lepra Om oss Kontakt Start

Gloria fick hjälp i tid

Gloria och Monis fläckar på kinden var utan tvekan lepra. Men innan Angelica på Lepramissionen ingrep, ville ingen ställa diagnosen.

Fläck på kinden första tecknet

Gloria och Moni har alldeles nyligen fått diagnosen lepra. Och symtomen på lepra är tydliga – Gloria har en rund, ljusare fläck på högra kinden där man också tydligt ser en mörkare fläck inuti, ett tecken på att immunförsvaret jobbar för fullt. Även Moni har en väl synlig ljusare fläck på kinden samt en på örat. Allt började en måndag flera veckor tidigare. En pastor kom till Angelika Piefer – hon arbetar på Lepramissionen i Kinshasa – med Gloria och Moni. Hans egen dotter brukar leka med flickorna och pastorn hade sett fläckarna på kinderna och undrade om det var lepra. Angelika, som har lång erfarenhet av hur lepra yttrar sig, såg genast att detta verkligen var lepra. Diagnosen måste dock ställas av ansvariga för hälsovården innan behandlingen kan påbörjas.

Ingen ville ställa diagnosen

I Kinshasa är det Damien Foundation som har det ansvaret, men ingen ville riktigt ta på sig att göra den nödvändiga medicinska bedömningen! Myndigheterna i Kinshasa har nämligen förklarat att lepra är utrotad och två små flickor med nyupptäckt lepra skulle betyda att leprabacillen fortfarande finns i staden. Det skulle förstöra den fina statistiken. Tyvärr betyder två flickors liv och hälsa inte så mycket då. Först efter en lång väntan och upprepade påstötningar av Lepramissionen gjordes slutligen den medicinska bedömningen och diagnosen bekräftades. Gloria och Moni fick påbörja sin behandling och kommer att bli helt friska!

Mormor försörjer dem

Gloria och Moni sitter på golvet tillsammans med sina syskon. Det är lunchdags och mormor serverar bröd med palmolja på. Mormor har en stor försörjningsbörda numera. Hon säljer bröd i ett stånd intill för att kunna försörja sin stora familj, med ensamt ansvar för fem barn och tio barnbarn. Gloria och Monis pappa, som var den som försörjde familjen, dog i sviterna efter en bilolycka. Flickornas mamma övergav familjen redan tidigare. Det rinner tårar utefter mormors fårade kinder när hon berättar om detta och om oron för flickorna. Det sista jag ser av Gloria och Moni är när de springer iväg för att leka igen efter maten, obekymrade om den uppståndelse och oro de orsakat.

Text: Gunnel Ericson, bearbetad av Elisabet Carleson. Foton: Rolf Agnestrand.

Patricia, flickornas lillasyster har inte lepra.

Reportage och projektbeskrivningar

Alla länder
Post- och besöksadress: Mastgatan 2D, 692 71 Kumla
E-post: info@lepramissionen.se
Tel: 019-58 37 90